- Κεντ
- (Kent). Κομητεία (3.543 τ. χλμ., 1.329.653 κάτ. το 2001) της νοτιοανατολικής Αγγλίας, με πρωτεύουσα την πόλη Μέιντστοουν (Maidstone, 138.948 κάτ.). Στα Β βρέχεται από τον ποταμόκολπο του Τάμεση (Βόρεια θάλασσα), στα Ν από τη Μάγχη, στα Α από το στενό του Ντόβερ και στα Δ συνορεύει με το Ανατολικό Σάσεξ. Οι ακτές της είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος χαμηλές και πεδινές, εκτός από το ανατολικό τμήμα, κατ’ αντιστοιχία προς τις απόκρημνες ακτές που βρίσκονται στο στενό του Ντόβερ. Την περιοχή διασχίζουν τα λοφώδη υψώματα των Βόρειων Ντάουνς (North Downs), που υποχωρούν προς τα Ν, παραχωρώντας τη θέση τους σε μια ελαφρώς κυματοειδή έκταση, γνωστή με την ονομασία The Weald. Πολυάριθμοι είναι οι ποταμοί, μεταξύ των οποίων κυριότεροι είναι οι Ντέιρεντ, Μιντγουέι και Στουρ.
Το Κ. είναι παραδοσιακά γνωστό με την ονομασία Κήπος της Αγγλίας, επειδή στην περιοχή αφθονούν οι καλλιέργειες φρούτων, κηπευτικών και λουλουδιών. Κυριότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και ορισμένες βιομηχανίες (χαρτοποιίας, χημικών προϊόντων, κεραμικών, τούβλων, τσιμέντου, ναυπηγεία, διυλιστήριο). Η κομητεία αναπτύσσεται σε σπουδαίο βιομηχανικό κέντρο, λόγω του ότι η αστική περιοχή του Λονδίνου έχει επεκταθεί στον δυτικό της τομέα. Ανεπτυγμένος είναι επίσης ο τουρισμός, ιδιαίτερα στις λουτροπόλεις Μαργκέιτ και Ραμσγκέιτ, στη Μάγχη. Αντίθετα, το Φόλκστοουν και το Ντόβερ είναι μεγάλα επιλιμένια κέντρα, ενώ το Κάντερμπουρι περίφημη πόλη για τα ιστορικά και καλλιτεχνικά μνημεία της.
Ιστορία. Το Κ. αποτελούσε βασίλειο των Ιούτων, που ιδρύθηκε περίπου το δεύτερο μισό του 5ου αι. μ.Χ., ίσως από τον Χένγκιστ ή, ακόμα πιθανότερο, από τον Όισκ, με πρωτεύουσα την Καντερβουρία (Καντέρμπουρι). Στα χρόνια του βασιλιά Έθελμπερτ (560-616) εκχριστιανίστηκε από Ρωμαίους ιεραποστόλους. Στη συνέχεια το βασίλειο έγινε η πρώτη μεγάλη εστία αγγλοσαξονικού πολιτισμού και κατόρθωσε να επιβληθεί στα υπόλοιπα βασίλεια μέχρι τα χρόνια του βασιλιά Ουμβέρτου (ήταν ένα από τα επτά αγγλοσαξονικά βασίλεια). Μετά την περίοδο της ακμής του εξασθένησε σημαντικά (7ος αι.) και περιέπεσε διαδοχικά στην κυριαρχία της Μερκίας και του Γουέσεξ.
Μερική άποψη του λιμανιού Ντόβερ στην κομητεία του Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας (φωτ. ΑΠΕ).
Πολλοί οικισμοί στην περιοχή του Κεντ έχουν χτιστεί στη σκιά των αρχαίων πύργων. Ο πύργος Ρότσεστερ που χρονολογείται στον 12o αι. είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα νορμανδικής στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στην Αγγλία.
Dictionary of Greek. 2013.